Pion netwerk

Reünie: Positieve Psychologie (23-06-2017)

PION-Reünie 23 juni 2017

‘Positieve Psychologie’

Reünie!
Vrijdag 23 juni 2017 vindt de eerste reünie van de trainersstage aan de UU plaats! Onder het genot van een hapje en een drankje nodigen wij jou én jouw stagejaar uit om nostalgische verhalen te komen vertellen en bij te praten.
We combineren de reünie met een korte update over de veranderingen die de stage heeft ondergaan. Daarnaast is er een korte inhoudelijke lezing over ‘human strengths’ en krachtgericht coachen.
Dus, stuur je oude jaargenoten een berichtje en dan zien we jullie graag bij de aansluitende borrel!
Lezing ‘in je kracht’
Positieve psychologie houdt zich bezig met onderzoek naar optimaal functioneren en de voorwaarden voor een kwalitatief goed leven. De grote vraag is wel:
Hoe krijgen we dit voor elkaar?

Eén van de onderzoeksterreinen binnen de Positieve psychologie is ‘human strengths’: sterke punten in het karakter van mensen. Wat begon met het identificeren en valide meten van deze krachten, leidde tot diverse interventies en ‘strengths coaching’. Krachtgericht coachen is een werkwijze waarin je krachten identificeert en cliënten begeleidt om deze optimaal in te zetten.

Leerdoelen:
Aan het einde van de lezing heb je antwoord op de volgende vragen:

• Welke krachten kun je onderscheiden?
  • Op welke theorie(ën) is de krachtenbenadering gebaseerd?
  • Hoe kun jij jezelf en cliënten stimuleren om meer gebruik te maken van je eigen krachten?
Nieuwe trainingsfilosofie
Het idee voor de trainersstage is 33 jaar geleden ontstaan, in 1984. Tijdens de stage is ‘ervaringsleren’ (gebaseerd op ideeën van David Kolb) de trainingsfilosofie geweest. Vanuit de wetenschap is echter veel kritiek gekomen op het model van Kolb. Vanaf komend jaar zal er vanuit een nieuwe trainingsfilosofie gewerkt gaan worden, die op meer wetenschappelijke ondersteuning kan rekenen. Nieuwsgierig naar de nieuwe trainingsfilosofie? Kom luisteren op 23 juni!
Datum:
Vrijdag 23 juni 17:30 – 20:30 uur

Aansluitend is er de reünie/borrel!

Kosten:
€ 10,-  per deelnemer (inclusief warme maaltijd)

Locatie:
Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrecht,
Unnik Groen

Aanmelden:
Je kan je HIER aanmelden, of stuur een mail naar: pion.netwerk@gmail.com

Spreker
drs. Richta IJntema (1970) werkt als universitair docent bij de afdeling Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds drie jaar is zij in deze rol verantwoordelijk voor de interventiestage ‘Psycholoog-Trainer’ en de cursus ‘Professionele Gespreksvoering’.

Onder haar leiding heeft de interventiestage een flinke transformatie doorgemaakt. Zij  heeft aan de universiteit een voortrekkersrol als het gaat om de introductie van blended learning. Zij geeft bijvoorbeeld niet langer hoorcolleges, maar heeft deze vervangen door e-modules waarin ook serious games worden opgenomen. Naast haar onderwijstaken werkt Richta aan een promotieonderzoek naar veerkracht(interventies) in organisaties. Zij verwacht in 2018 op dit onderwerp te promoveren. Richta combineert haar werk aan de universiteit met een eigen bedrijf dat diensten verleent op het gebied van coaching, training en consultancy. Richta is registerpsycholoog NIP/Arbeid en Organisatie (Nederlands Instituut van Psychologen), EuroPsy psycholoog (European Federation of Psychology Associations) en Gecertificeerd eCoach Level I (eCoachPro).

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door het Jong Alumni Netwerk van de Universiteit Utrecht. Speciaal voor alle jonge alumni (tot 35 jaar) van de Universiteit Utrecht.